onsdag 15 februari 2023

Hjälp din hund hantera sin vardag

Osäker, försiktig, rädd, tillbakadragen, osocial, ointresserad... En hund kan ha många känslor och egenskaper. Hur vet du vilka känslor just din hund har i sin kropp och hur kan du hjälpa den på bästa sätt? Det är inte alltid lätt att veta varför våra hundar reagerar som de gör men det kan vara bra att lokalisera vilken typ av känsla vår hund har i sin kropp för att utifrån det kunna hjälpa den hantera olika situationer. 

Om du har en hund som är osäker eller försiktig skulle den förmodligen få ett bättre/roligare liv om den fick lite bättre självförtroende. Om din hund är rädd behöver den mer trygghet och förutsägbarhet i sitt liv. En osocial eller ointresserad hund mår förmodligen bäst av att tillåtas ha lite distans till andra hundar och/eller människor. Med utgångspunkt i detta behöver du alltså fundera på varför din hund vill ha avstånd till andra hundar/människor/miljöer. Jag säger inte att det är lätt att veta men ju bättre du kan läsa din hund desto större chans att du kan hjälpa den rätt. 

Så som vi lever idag har vi ganska stora krav på våra hundar. Vi förväntar oss att de ska fungera i vårt samhälle och finna sig i alla tokigheter vi hittar på med dem. Hundar är väldigt anpassningsbara men ibland finns det gränser och då är det vår uppgift att faktiskt finnas där för våra hundar och hjälpa dem hantera olika situationer, eller faktiskt hjälpa dem undvika situationer ibland. 

Försiktig men nyfiken hund

Oavsett vilken hund vi har så ska den så sällan som möjligt utsättas för situationer som den inte kan hantera. Ibland kan vi bli tvingade att utsätta vår hund för en för svår situation och därför ska vi aldrig VÄLJA att utsätta den för det. Om vi kan så undviker vi situationer vi VET att vår hund inte kan hantera. Här kan du tänka på trafikljuset från ett tidigare blogginlägg. När hunden är på rött sker ingen inlärning. Däremot kan du leta efter situationer när hunden är på gult ljus och där stärka hunden så att den känner att den kan hantera den situationen med din hjälp. 

En sak du måste vara beredd på när du hjälper din hund är att du behöver vara ganska bestämd mot din omgivning. Du måste känna dig trygg i att det är du som vet vad som är bäst för din hund och agera därefter. Din omgivning kommer kanske inte förstå vad du säger, kunna hejda sig eller vilja lyssna på dig. Många människor kommer att ha åsikter och tankar om hur du "ska" eller "måste" göra för att det ska bli bra för hunden. Du kan lyssna på vad andra säger men gör BARA det du tycker känns bra i ditt hjärta, annars sviker du din hund. Du kanske också måste stoppa människor som går fram själva eller släpper fram sin hund till din. Då MÅSTE du vara extremt tydlig och säga "min hund vill inte hälsa" och sen inte gå in i någon diskussion om det utan visa att det är bara så som det är. Din uppgift är att hjälpa och stötta din hund och ingenting annat. 

Lär hunden att mellan dina ben är en trygg och bra plats

Hundar vill ofta titta och spana men att kunna göra detta från en trygg plats är viktigt. Om du lär hunden att den alltid kan känna sig trygg mellan dina ben så kan hunden självmant gå dit när den behöver lite extra stöd och trygghet från dig. På det sättet behöver du inte "dalta" med din hund utan när den är mellan dina ben ser du till att inget händer med hunden. Ingen kommer fram utan den kan vara där helt tryggt och bara spana. Vi har en hårfin gräns mellan att finnas som en trygghet och ett stöd för hunden och att "dalta" med den. Skillnaden är i din sinnesstämning. Om du säger till hunden att något är farligt och att den gör bäst i att akta sig för det eller om du säger "du och jag har kontroll på läget tillsammans". Det är svårt att förklara i skrift vad skillnaden är men blir du medveten om att det ändå finns en skillnad kanske du kan hitta den själv?

En annan viktig del i det här med trygghet och stöd är just att hunden faktiskt känner att du hjälper den om den behöver det. Om du lämnar hunden själv i en situation som hunden tycker är jobbig kommer hunden känna att du är opålitlig och då försöka hitta sin trygghet på annat sätt, alternativt fly när saker blir jobbigt. Många har just det tankesättet att hunden ska klara ut jobbiga situationer själv men jag tror inte på det. Om situationen blir för jobbig KAN inte hunden hantera den och då kan den heller inte lära sig bra strategier för att hantera jobbiga situationer. 

Min filt är min trygga plats

Miqro (på bilden ovan) har hög integritet och vill inte ha främmande hundar för nära sig. När han var liten ville han ha koll överallt så att ingen kom för nära. Det blev så klart jobbigt för honom att hålla koll överallt hela tiden och han fick svårt att koppla av. Han fick då lära sig att när han låg på en filt så hände inget, där kunde han koppla av. Min uppgift som matte blev då att se till att han faktiskt KUNDE slappna av på sin filt. Ibland fick jag peta bort andra hundar som var på väg mot honom, ibland fick jag säga till människor att inte störa honom. Filten är en pausplats där ingenting händer och där han kan slappna av helt och hållet. Filten har genom åren hjälpt Miqro väldigt mycket och min uppgift som matte har alltså varit att ha kollen så att han kan slappna av. Där får jag inte svika honom. Han måste kunna lita på att jag sköter allt runt omkring, annars blir ju inte filten en trygg plats för honom. 

Eftersom Miqro har hög integritet så vill han heller inte umgås med andra hundar än de han känner väl. Han har heller inget direkt intresse av att umgås med andra hundar. Fram till att han var 2-3 år tyckte han att det var kul att leka med andra men efter det vill han inte. Min uppgift som matte blir då att låta honom slippa det. En hund MÅSTE inte interagera med andra hundar. Han måste acceptera att andra hundar finns i närheten men han måste inte socialisera med dem. Jag ser då till att inte utsätta honom för situationer där han måste umgås tätt med andra hundar. Han behöver aldrig hälsa på nya hundar och jag ser till att andra hundar inte kommer fram till honom.

Självklart misslyckas jag ibland med min uppgift men så länge jag lyckas många fler gånger än jag misslyckas så kommer hunden förlåta mig de gånger jag misslyckas. Ingen är felfri och kan göra rätt jämt. Saker händer ibland och det är inte hela världen MEN ju bättre jag sköter mitt jobb desto mer kommer min hund att lita på mig. 


Nu har vi pratat om trygghet, stabilitet och pålitlighet. Hur får vi då hunden att känna att den kan själv, att den är duktig på saker? Hur får vi hunden att växa och få bättre självförtroende? 

Genom att göra saker tillsammans med hunden så klart! Allt vi gör tillsammans kommer stärka både hundens självförtroende och vårt samspel och samarbete. Vi kommer lita på varandra mer och veta mer var vi har varandra. Egentligen spelar det inte så stor roll vad vi gör så länge vi har roligt tillsammans och att vi i så stor utsträckning som det bara går lyckas. Ju mer du får berömma din hund desto gladare blir både hunden och du. Utnyttja promenaden till att göra roliga saker tillsammans. Låt hunden hoppa upp på stenar, stockar, bänkar eller annat ni hittar. Hunden får träna sin kroppskontroll och du får berömma din hund. Lär hunden gå på rätt sida om träd och/eller lyktstolpar. Lär hunden sätta upp frambenen på trädstammar eller varför inte trycka på knappen vid övergångsstället. Träna in massa roliga partytricks som ni kan göra då och då både inne och ute. Gå en kurs tillsammans så att ni får en tid som blir bara er utan andra grejer som stör. Alternativt ha en stund nån gång i veckan där du lägger undan telefonen, ser till att du inte blir störd av andra familjemedlemmar och helt och fullt ägnar dig åt din hund. Lek tillsammans! Busa och ha kul! Retas med din hund och skratta tillsammans med den. Jag lovar att ju roligare du har själv, desto roligare har din hund och desto bättre relation får ni. Hunden kommer också att känna sig duktig och uppskattad och därmed få större självförtroende. Uppgifterna ni gör måste hela tiden lyckas i större utsträckning än misslyckas. Ju oftare du får berömma och belöna din hund desto duktigare känner sig hunden. Tänk dig själv när du får höra att du gjort nåt bra, visst blir du glad och stolt då? 

Det jag har skrivit om i det här inlägget är viktigt för alla hundar men lite extra viktigt för de hundar som är osäkra, försiktiga eller rädda. Ju mer känslig hund du har desto viktigare är det att du ligger på rätt sida gränsen så att den får växa mer och mer när den märker att den klarar av massor av saker med din hjälp och ditt stöd. Och du, var lite vaksam på din hund. Hundar går igenom olika faser och bara för att din hund är tuff och trygg för det mesta kanske den behöver din trygghet och ditt stöd när du som minst anar det. Då gäller det att du kan se det så att du kan hjälpa den på bästa sätt. 


Vad har du och din hund för sorts relation?
Litar din hund på dig? Är du pålitlig?
Se till att hjälpa din hund att hantera dagens samhälle ♥

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar