torsdag 18 januari 2024

Det är skillnad på att prata och att prata

Ibland inser jag att jag säger helt andra saker än jag egentligen tänker. Saker som är självklara för mig är inte lika självklara för någon annan. När jag säger "Förklara för hunden vad du menar" så tänker jag ofta att man ska visa hunden fysiskt vad man vill. Om jag säger "Prata inte så mycket med hunden" så menar jag "Hunden förstår inte språket på samma sätt som vi människor gör". Häromdagen fick jag mig en liten tankeställare som nu resulterar i ett blogginlägg 😊 

Jag pratar jättemycket med mina hundar i vår vardag. Berättar saker för dem, diskuterar, ställer frågor osv. I dessa sammanhang begär jag dock inte att de ska förstå vad jag säger. Jag pratar för att det blir ett slags gemenskap och samspel. Om jag vill att de ska förstå vad jag säger så måste jag först ha lärt dem dessa ord. Det är alltså skillnad på att prata och prata. Jag ska försöka förtydliga vad jag menar. 


Exempel 1
Jag är ute på promenad och går och småpratar med hundarna. Berättar vad vi ska göra efter promenaden eller i helgen eller om något som hänt som jag behöver säga högt för att få lite perspektiv. Hundarna går i sin egen värld. De hör att jag pratar men behöver inte förstå och bryr sig egentligen inte så mycket om att jag pratar heller. De går och nosar och rastar sig. Plötsligt kommer en av hundarna till mig och söker min uppmärksamhet. Då säger jag "Hej, vad kul att du kommer till mig" och tittar på hunden. Hunden blir glad och viftar på svansen och fortsätter sen med sitt nosande. Efter en stund tappar jag ett av hundarnas koppel. Nu blir det helt plötsligt viktigt att hunden förstår vad jag säger när jag behöver få den att stanna. Jag ser då till att jag tar en liten paus i mitt småpratande innan jag säger hundens namn och ber den komma till mig så att jag kan ta upp kopplet igen. Pausen i småpratandet och hundens namn indikerar för hunden att nu kommer det information till mig som jag faktiskt måste lyssna på. Jag visar alltså tydligt för hundarna när jag bara småpratar och när jag faktiskt vill att de ska lyssna på vad jag säger. Detta gör jag antingen genom att säga hundens namn, eller att prata lite mer kortfattat och då framförallt ta en liten paus i "bluddrandet" så att hunden får en chans att uppfatta att jag vill den något och vad det är jag säger.


Exempel 2
Återigen är vi ute på promenad. Vi möter en annan hund och jag hinner inte förbereda oss. Mina hundar kastar sig ut i kopplet och skäller mot den mötande hunden. Jag säger "Nej, sluta" men de slutar inte. I det här läget hjälper det INTE om jag fortsätter prata med hundarna. Nu är de uppe på rött ljus (se tidigare blogginlägg om det) och går inte att nå. Här behöver jag så fort som möjligt ta hundarna ur situationen. Det gör jag genom att ta kort koppel (alternativt ta hunden i halsband eller sele) och mer eller mindre hjälpa dem att gå längre ifrån den mötande hunden. Anledningen till att jag vill ha kort koppel eller ännu hellre hålla i halsband eller sele är för att det är lättare för mig att styra hunden så. I långt koppel kan hunden fladdra omkring och när den gör det ökar hundens stress. Det är alltid bra att begränsa rörligheten på hunden när den är stressad. Det är dock viktigt att hunden känner sig trygg med minskad rörlighet så att den inte känner sig trängd, då behöver den få komma undan först innan man begränsar rörligheten. Återigen är det bökigt att förklara gränsdragningen för det är lite olika från hund till hund. 


Hunden lär sig mycket snabbare att tolka vårt kroppsspråk än våra ord. Den känner också av våra energier så med rätt energi och tydligt kroppsspråk kan du få hunden att förstå många saker även om den inte kan ett enda ord. Du kan visa hunden olika beteenden. Jag skulle kunna få nästan vilken hund som helst till att snurra ett varv runt sin egen axel med hjälp av godis och mitt kroppsspråk. En hund som inte lärt sig att snurra skulle aldrig förstå vad den skulle göra om jag helt plötsligt säger "snurra" till den. Jag hör ganska ofta på mina kurser "Men hur ska hunden förstå vad den ska göra om jag inte säger något?" Om du ska lära hunden ett helt nytt beteende spelar det ingen roll om du säger kommandot du vill ha för det. Om inte hunden lärt sig det kommandot innan så kommer det inte att hjälpa hunden att utföra beteendet. Hundar förstår inte svenska per automatik. Alla ord vi vill att de ska förstå måste vi lära dem.