lördag 8 oktober 2022

Trafikljuset

Man kan likna hundens energi eller känsla med ett trafikljus:
Grönt ljus = Hunden är arbetsbar
Rött ljus = Hunden går inte att nå
Gult ljus = Du kan påverka hunden att komma ner på grönt ljus

Bara att veta om detta kan göra att du lättare förstår många situationer. Om du sedan aktivt jobbar för att hunden så sällan som möjligt ska komma upp på rött ljus kommer du att få en mycket trevligare vardag med en mer harmonisk hund. 

Hur vet jag var min hund är? 

Du måste kunna läsa av din hund och känna igen just din hunds olika tecken för när den är på väg uppåt via gult till rött ljus. En fingervisning är att när du inte kan nå din hund är den på rött ljus. När hunden är följsam och lyssnar fint på dig är den på grönt ljus. Nånstans däremellan är den en kort stund på gult ljus. Om du har några situationer som brukar bli problem för dig och din hund ska leta efter exakt när hunden går över till gult ljus. I början kan det vara en superkort stund men lyckas du nå hunden då så kan du få tillbaka den på grönt ljus. Många upplever att hunden går upp på rött ljus direkt men alla hundar går via gult även om det kan vara en väldigt kort stund för vissa.

I vilka situationer kan hunden hamna på rött ljus och hur löser jag det? 

Vid hundmöten
Det vanligaste är vid hundmöten. Din hund blir antingen superglad eller rädd eller arg på den andra hunden. När hunden redan är i dessa starka känslor är hunden på rött ljus. Då kan du inte jobba med hunden utan måste ta dig ur situationen så snabbt som möjligt. Din hund hör dig inte, tar förmodligen inte godis och drar som tusan i kopplet. Öka avståndet till den andra hunden och när avståndet är tillräckligt stort kommer din hund "komma tillbaka" via gult ljus och ner på grönt. För att undvika att hunden hamnar på rött ljus vid hundmöten behöver du läsa av när hunden går från grönt till gult ljus. I det läget måste du jobba med hunden. Belöna den för att den är med dig samtidigt som du ser till att inte komma för nära den andra hunden. Avståndet är en viktig parameter här. Om du inte kan gå så långt undan som du behöver så gå i en båge runt den mötande hunden. Att gå rakt emot en främmande hund är oerhört svårt för de flesta hundar. Belöna mycket och med bra belöningar när hunden gör rätt val. Engagera dig i din hund, varför ska den annars engagera sig i dig? 

Vid promenader kan du också ändra ditt eget mindset. Om du tänker "Hoppas att vi inte möter några hundar" kommer du gå omkring med en orolig känsla samtidigt som du tittar dig spänt omkring och letar efter andra hundar. Om du istället tänker "Hoppas att vi möter några hundar så vi kan träna på hundmöten" har du en helt annan inställning. Då kanske du till och med tittar på din hund och ser när den reagerar på mötande hundar och alltså går från grönt till gult ljus. Då hinner du reagera och hjälpa din hund genom hundmötena. 

Vid jaktinstinkt
Om din hund har tendenser att jaga eller springa efter djur, cyklar, människor eller annat har du även här ett litet fönster från att hunden är på grönt ljus och innan den är okontaktbar. Här är fönstret oftast väldigt litet men det finns. Om du kan läsa på din hund när den uppmärksammar tex en hare har du chansen att bryta den innan den börjar springa efter. När hunden har börjat springa är den förmodligen på rött ljus och då kommer den med största sannolikhet inte att lyssna på dig. Om du vet med dig att din hund brukar springa efter djur, cyklar eller annat har du en skyldighet att antingen ha den under sådan uppsikt att du hinner stoppa den innan den springer iväg eller ha den kopplad. Om du har hunden kopplad har du världens bästa möjlighet att träna på att hitta fönstret med gult ljus utan att riskera att misslyckas och hunden sticker iväg. Om du låter din hund agera på sin instinkt att försöka springa efter när den är i koppel blir det ännu svårare för den att lyssna på dig ifall den är lös. Om du tränar hunden att lyssna på dig när du har koppel på får ni in en god vana och sannolikheten är mycket större att hunden lyssnar på dig ifall ni hamnar i skarpt läge. 

Vid besök
När det ringer på dörren eller när någon kommer hem till er går kanske hunden snabbt upp i varv. Antingen blir den glad eller så vill den vakta/larma när någon kommer. Tro det eller ej men även här finns det gula ljuset. Här kan det dock vara extremt svårt att se eftersom du oftast inte studerar hunden när ni är hemma. Om du har problem med att få ner hunden till grönt ljus när besöket kommit in kan det vara smart att träna på att någon kommer så att du är beredd och kan titta efter det gula ljuset. När du tränat så att hunden lärt sig ett annat beteende istället för att gå upp i varv kommer du få ett större fönster med gult ljus och alltså lättare att belöna rätt beteende. 

Kom ihåg att det är svårt att lära hunden ett "inte-beteende" så fundera på vad du vill att hunden ska göra istället för att skälla och rusa till dörren när någon kommer. Vill du att den ska leta upp dig, lägga sig i sin korg, gå in i köket? Träna då med hjälp av en annan person så att du kan visa hunden vad du vill att den ska göra när det ringer på dörren innan du kräver det i skarpt läge. 

Vid lek
Många hundar går upp i varv vid väldigt intensiv lek. Om energin blir för hög eller känslorna för många eller för starka kan det lätt bli överslag för hunden. Den kan då tex börja bitas, jucka, springa runt i cirklar eller något annat maniskt beteende som kan vara svårt att bryta. Även här gäller det alltså att hitta det gula ljuset och avbryta leken innan hunden kommer upp på rött ljus. Om hunden ändå kommer upp på rött ljus måste du bryta och göra allt du kan för att få ner hunden i varv. Att leta godis på marken kan vara en nedvarvande aktivitet för de flesta hundar. Att slicka på något, tex en mjukosttub, kan vara en annan metod. Det bästa är så klart om du hinner stoppa leken innan hunden kommer upp på rött ljus. 

Det finns så klart ännu fler situationer när hunden kan gå upp på rött ljus men oavsett situation gäller det för dig att hitta det gula ljuset och jobba dig mot det gröna. Ju mer du undviker det röda beteendet ju mindre blir sannolikheten att hunden kommer hamna där.

I vilken situation brukar din hund gå upp på rött ljus? Berätta gärna!

2 kommentarer:

 1. Elisabeth Wallinder9 oktober 2022 kl. 08:26

  Azlan är på rött vid hundmöten. Han har blivit påhoppad så många ggr. Jag måste planera varje steg vi gör, så jobbigt. Lugna Walle är på rött när han får korn på vilt. Här gäller det att ha koll så fort han börjar nosa i luften och bryta, hinner inte alltid.🤗 Gammeln Buster är på rött hela tiden han lyssnar på det han vill😅

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej ibland är det svårt att hinna med men viktigt att vara medveten om att trafikljuset finns. Vad gäller Buster har jag en känsla av att det handlar om annat än att han är på rött 😅😅

   Radera