måndag 19 december 2016

Sitt fint

Sitt fint eller kanin är ett trick som många lär sina hundar. Det man kan tänka på är att hunden behöver träna upp nya muskler för att kunna sitta på det sättet så gå inte för fort fram. Har du dessutom en hund med lång rygg eller en hund med känslig rygg kanske du ska hoppa över det här tricket eller åtminstone inte träna för mycket vid samma tillfälle. 

Tricket går ut på att hunden ska sitta på rumpan och ha framtassarna i luften. Många hundar vill gärna ställa sig upp på bakbenen när man visar dem. Det beror oftast på att man har handen för högt upp. För att få rumpan att vara kvar i marken krävs att du har godis eller target nära hundens nos och att du sedan liksom "drar" hunden upp. I början belönar du minsta ansats till att hunden blir mer upprätt, en tass kanske lättar lite, så småningom lyfts en tass, sedan båda osv. Tänk på att belöna små steg som leder till det beteendet du vill ha. När du enkelt kan visa hunden till den position du vill ha kan du öka tiden den sitter successivt och du kan också, om du vill, lägga på ett verbalt kommando INNAN du visar hunden till position. 

Om du vill utveckla tricket kan du exempelvis låta hunden sitta fint uppepå olika föremål, instabila underlag, små/smala underlag osv. Du kan även be hunden utföra tricket på distans. 

Lycka till med din hundträning och kom ihåg - ha kul, då har hunden också kul 👊


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar