tisdag 4 oktober 2022

Hundträning är så mycket mer än bara moment

Ofta kräver vi för mycket av våra hundar. Vi tror att om hunden lärt sig en sak så kan den den saken för all framtid sen. Det funkar tyvärr inte riktigt så. Dels är träning en färskvara så om vi inte tränar på en sak under en period kommer hunden bli sämre på den saken. Dock går det snabbare att lära in den saken en andra eller tredje gång än det gjorde första gången. Dessutom är det faktiskt så att det hunden kan hemma i köket eller trädgården är inte alls säkert att den kan när den sedan kommer på kurs eller tävling. Det är därför viktigt att träna i olika miljöer.

Jag hör ofta hundägare "gnälla" på sina hundar när de inte beter sig så som de brukar göra. Många blir förvånade eller fundersamma när hunden tappar fokus, nosar eller vill fram till andra hundar på en kurs eller annan träning. "Så här brukar min hund aldrig göra". Hundägaren letar yttre anledningar till att hunden beter sig så här just nu. Det luktar väldigt mycket i mattan, någon har säkert tappat godis här, det är nog en tik som är på väg in i löp, min hund är på väg in i löp, en annan hund bjuder in till lek eller utmanar min hund, hunden är trött osv.

Ska vi bena lite i det här? 

Var brukar du träna med din hund?
Om du alltid tränar med hunden hemma när det bara är ni två är det väldigt stor skillnad på en kurs där det är många andra hundar. Mycket mer ljud, mer som rör sig, andra som belönar sina hundar, andra hundars energier osv.

Var har du ditt fokus? 
När du tränar hemma har du hela ditt fokus på din hund och er träning. På kurs behöver du lyssna på instruktioner, hålla koll så din hund sköter sig, lära dig nya saker, ställa frågor. Dessutom tittar andra på dig och hur du gör. Du kanske inte beter dig lika som du gör hemma? 

Vad har du lärt din hund innan? 
Har du bara jobbat med olika moment kanske din hund inte vet hur den ska bete sig i en kursmiljö. Om din hund brukar få leka med andra hundar när den träffar andra hundar tycker den så klart att det är konstigt att den inte får göra det på kurs. Om din hund är van att kunna ta egna pauser när ni tränar, tex genom att gå och kissa eller dricka vatten, blir det konstigt om den nu inte kan göra det. 

Vad har du för belöningar? 
När mycket runt omkring är spännande behöver du ha något som hunden verkligen tycker är bra. Om du inte har något som kan konkurrera med allt som händer runt omkring väljer hunden att hellre bry sig om annat. Vet du vad din hund värdesätter eller tror du att hunden tycker allt godis är lika gott bara för att det står hundgodis på påsen? 

Okej, men hur ska vi komma tillrätta med det här då? 

Det första och viktigaste är att du måste LÄRA hunden hur du vill att den ska bete sig eller vad den ska göra. Du kan inte kräva att hunden ska förstå det av sig själv. 

Träna i olika miljöer. Olika miljöer behöver inte vara så krångligt. I början kanske det räcker med att träna i vardagsrummet istället för i köket, i trädgården istället för på altanen, på gatan istället för i trädgården osv. Så fort du ändrar en förutsättning blir det en ny miljö. Vissa hundar är väldigt känsliga och det kan räcka med att du vänder dig ett kvarts varv i rummet så blir det en ny miljö medan andra behöver större förändringar än så. Tänk på vilka intryck som finns i miljön; dofter, ljud, synintryck osv

Om din hund har svårt att stänga av saker som händer runt omkring måste du träna på att annat kan hända runt omkring men i lagom nivå. Du kanske kan börja med att en annan människa finns i samma rum för att sedan komma närmare eller bli mer aktiv. Sen kanske en annan hund, först passiv och sen mer och mer aktiv. Du behöver lära hunden att den ska strunta i störningar och det måste ske successivt.

Det kan vara smart att lära hunden tidigt att den ska kunna slappna av och göra ingenting. Det kan vara svårt för många hundar men filtträning, burträning eller ryggsäcken är bra hjälpmedel för att lära/hjälpa hunden med detta. Vad dessa hjälpmedel är och hur man kan jobba med dem kan bli ett helt eget blogginlägg...

Rannsaka dig själv. Hur spännande/intressant/värdefull är du för din hund? Ser din hund dig som en resurs? Tycker din hund att du är viktig? Är du engagerad i din hund? Är du engagerad i er uppgift? Det är så himla lätt att vi kräver att hunden ska ha fullt fokus hela tiden medan vi själva kollar mobilen eller pratar med en annan människa. Se till att du verkligen lägger in dig själv i det du gör med din hund. Menar du ända in i själen när du säger att din hund är duktig eller är det något du bara säger? Om du känner av hela ditt väsen att din hund är duktig kommer hunden att känna det också och dina belöningar får mycket högre värde. 

Belöningar... Jag kan skriva och prata hur mycket som helst om belöningar! Det är superviktigt att din hund uppskattar det du använder som belöning för annars ÄR det ingen belöning. 

Slutord

Hunden gör inget av illvilja. Om den inte gör det du tänkt att den ska göra har du antingen inte varit tillräckligt tydlig eller så är det för mycket som stör runt omkring. Om omgivningen är svår, sänk kraven på hunden och ge den en enklare uppgift. Tänk att du vill kunna belöna så ofta som möjligt. Får du belöna blir hunden glad och motiverad att fortsätta jobba för fler belöningar och du blir glad för att du tycker att din hund är duktig. Det blir en positiv spiral. Blir det för svårt, börjar hunden göra annat, du blir irriterad, hunden tycker inte det är roligt, du blir mer irriterad och ni är inne i en negativ spiral. 

Tänk på att hundträning är så mycket mer än att lära hunden olika moment. Att lära hunden hundträning är minst lika viktigt och för att hunden ska lära sig det måste du veta vilka krav du vill ha på din hund och lära den kunna hantera dessa. Du måste anpassa dina krav till olika förutsättningar hela tiden och det är DIN uppgift. Lycka till med träningen! 6 kommentarer:

 1. Så sant! Och lätt att glömma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja ibland behöver man påminna sig själv fast man egentligen vet hur det funkar...

   Radera
 2. Tack för möjligheten att få bra läsning!
  Tack också för senast, så roligt att träffa dig och Leiqa. Hälsn. Anneli och Harry.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du gillar inlägget och tack själv! Det var jättekul att se syskonen tillsammans och att träffa er <3

   Radera
 3. Sååå sant!! ❤️Detta är så viktigt, mycket bra skrivet!👏🏻 Ser fram emot att läsa fler inlägg 🤗/Jessica med Texas, Leo och Pim ❤️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket! Kul att du gillar inlägget! Det kommer med största sannolikhet att komma fler. Jag har mycket jag vill förmedla :)

   Radera